25.10.13

Books.


Ja sam Mila i ja sam zavisnik. Od knjiga. (Između ostalog.)
Kako je u toku Sajam knjiga u Beogradu, ovaj post posvećujem istim. Iako ne znam šta bih mogla specijalno da napišem na tu temu... Neke mnogo mudre glave su o čitanju i knjigama smislile, rekle i napisale sve što se pametno moglo smisliti, reći i napisati. Ja samo znam da vam opišem osećaj nakon pročitane (dobre) knjige.
#onokad je knjiga baš tužna, ja zapravo patim zbog fiktivne patnje glavnih likova. Još od davno pročitane "Dečaci Pavlove ulice"... #onokad je knjiga ljubavna, ja se osećam najljubavnije, pa se ponovo i zaljubim i romantišem (za ovo već krivim sestre Bronte i Jane Austen). 


Ukoliko ste posetu Sajmu knjiga ostavili za vikend, sledi nekoliko preporuka koje će vam možda biti zanimljive.
"Beli tigar", Aravind Adiga
Bukerova nagrada. Tačka.
Zaboravite romantične predstave o Indiji. Ovo je surova priča o preživljavanju, ispričana na dopadljiv i duhovit način, tako da nam glavni lik, ubica i beskrupulozni antiheroj, postaje beskrajno smešan i gotovo simpatičan.
Preporučujem sa tri znaka uzvika. (!!!)

"Ne daj mi nikada da odem", Kazuo Ishiguro
Teška, preteška knjiga. Ne za čitanje, već za preživljavanje.
"Čitalac u početku misli da pred sobom ima još jednu od onih priča o odrastanju i školovanju u engleskim internatima, ali ubrzo uviđa da nešto nije u redu, da to nije priča o tome, da nešto treba da sazna, nešto što je obavijenom velom tajne. Ljupka i draga deca, juinaci ovog romana, zapravo su klonovi. Njima se po malo govori o tome, oni veruju da su normalna deca, vaspitavaju se na klasičnoj literaturi, gledaju filmove, vole se, ali svi oni žive da bi jednog dana postali donatori svojih organa. Ti mladi ljudi odrastaju i proživljavaju sve što je normalno za čoveka i sasvim mirno prihvataju činjenicu o svojoj svrsi i zadatku, ali među njima se šire glasine da parovi koji dokažu svoju ljubav, imaju mogućnost da im se odloži početak donatorstva za nekoliko godina, koje mogu da iskoriste potpuno za sebe. To naravno, pokazuje se, nije istina, ali ako su oni stvorili te klasine, vidi se da su nesvesno uočili snagu ljubavi, seksualne moći, snage života."

"Gomora", Roberto Saviano
Savianu je ova knjiga donela sve moguće književne nagrade, ali i izgnanstvo. Iz prve ruke je saznao mnogo o poslovima italijanske mafije koje je kasnije detaljno opisao u knjizi. Mafija, zauzvrat, počinje lov na njegovu glavu. Saviano od tada živi pod policijskom zaštitom, bez doma, porodice i prijatelja.

"Čuti Verdija i umreti", Michael Böckler
Sjajna, zanimljiva knjiga koju sam pročitala u dahu. U pitanju je krimi roman, ali i svojevrsni turistički vodič kroz severnu Italiju. Prateći uzbudljivu priču, zapravo ćete prošetati kroz Veneciju i mala mesta oko jezera Garda. Saznaćete sve o najboljim restoranima i hotelima tog kraja, a poneki kulinarski majstor sa vama će podeliti i recepte specijaliteta karakterističnih za te krajeve. 

"Sećaš me se?", Sophie Kinsella
Chick lit, zašto da ne? Ne volim banalnost često prisutnu u delima ovog žanra. Ipak, dopadaju mi se dela ove spisateljice - Kupoholičarke i sva ostala. Jednostavno su zabavna! Čitaju se za dan, a ostavljaju osmeh na licu. Ima li bolje preporuke?

Na kraju, jedno istinito zapažanje zabeleženo na street artworku u Subotici. Za sve one koji sanjaju biblioteku iz crtaća "Lepotica i zver"...


Ljubac! M.

17.10.13

Laloushka


Velika sam devojka. Ne smem ni da... khm... khm... izreknem koliko imam godina (neka vas ovaj šareniš i životno tra-la-la opredeljenje ne zavaraju). Ipak, veliko sam i dete - nekad tomboy, nekad girly, girly devojčica. Ovoj drugoj strani moje podvojene ličnosti uvek su se dopadale lutke. Uzmete li u obzir i moju opsednutost fashion trange-frangama, razumećete zašto sam oduševljena Laloushkama!
Laloushka lutke su 2010. godine osmislile dve dame iz Varšave - Marta Hryniak i Agnieszka Niezgoda,  a radi se o najbolje obučenim lutkicama u gradu! 
U redovnoj ponudi sajta nalaze se super slatke lutke (npr. Bambola in a Mustard Skirt ili Bambola in a Pink sweater) u Kids varijanti (veličine 42 cm) i Pendants varijanti (male, zgodne kao aksesoar na torbama, privezak za ključeve i sl.). 


I nije to ono što je najzabavnije. Postoji mogućnost izrade personalizovanih lutaka, te možete nekome pokloniti lutku sa njegovim ili, na primer, svojim likom! Lutke se (po ne baš maloj ceni) izrađuju na osnovu fotografije i to tako da odgovaraju originalu do najsitnijih detalja.
Moju ljubav je, ipak, zavredila jedna sasvim posebna kolekcija - Great Designers. Pa bih navrh svojih coffee table fashion-about knjiga posadila jednu Coco ili Stellu.

Coco Chanel, Stella McCartney

Sonia Rykiel, Donatella Versace

Miuccia Prada, Carolina Herrera

Velika sam devojka. Obećavam.
Ljubac! M.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...