4.10.12

"Breakfast at Tiffany's" - Book Covers


Don't judge a book by its covers, kažu. Metaforički - sasvim ok. Bukvalno - često se latim upravo one knjige čije mi korice najviše privuku pažnju. Ponekad pogodim, ponekad promašim, ali esteta u meni bira na prvu loptu...
"Breakfast at Tiffany's" ste, sigurna sam, gledali. A da li ste "Breakfast at Tiffany's" i čitali? Holly Golightly je i u pisanoj varijanti neodoljiva (zanemarimo činjenicu da je, kako Capote kaže, "američka gejša"). I čini mi se da je svaki put iznova i iznova obožavam baš zato što je ja. I svaka druga devojka! Sa velikim, ogromnim snovima. Sa onim luckastim hoću-neću momentima. Sa ljupkom zbunjenošću i iritantnom nonšalancijom.
Nema potrebe da naglašavam koliko sam se razduševila kada sam nedavno naletela na slike najboljih korica ovog klasika. Onu sa kroasanom i g-dinom Paulom molim za svoju kolekciju!

Elem, hitamo u susret Sajmu knjiga u Beogradu (21. oktobar je u mom kalendaru obeležen crvenim slovom!). I bez svog primerka ove knjige se ne vraćam kući! Ukoliko budem imala sreće, možda iskopam neko od prikazanih izdanja (štandovi sa polovnim knjigama, here I come!), ali u svakom slučaju mi preostaju izdanja naših izdavača. Alnari je nedavno objavio redizajnirani "Doručkić". Korice su... Oh, well... Trudili su se, to stoji. I korice su mnogo bolje od onih koje je imalo izdanje Narodne knjige. Ipak, nema mace... Ni Tiffany plave... A outfit je onaj Miss Holly Golightly wouldn't be caught dead in! Ok, prestajem da cepidlačim. Knjiga je ipak TA knjiga, obavezna u svakoj kućnoj biblioteci...Ljubac! M.


10 comments:

 1. Super tekst :) I meni su jako bitne korice,nekako mi vise privlace paznju :) Nadam se da cu i ja uspjeti doci na sajam :)  http://parisiamcomingbyjelena.blogspot.com/

  ReplyDelete
 2. I meni se desi da me korice privuku. Pa tako sam i kupila http://www.knjizare-vulkan.rs/KAKO-DA-VAS-OBOZAVAJU-2945 , roza plišana, bilo je to jače od mene... :)

  ReplyDelete
 3. Težak izbor ali mi je ona sa kroasanom nekako najupečatljivija :D

  ReplyDelete
 4. kako volim taj fiilm, a audrey hepburn- uzor! :D knjigu nisam citala, ali prvom prilikom cu je podici :)) http://ainthedreamland.blogspot.com/ citamo se? :**

  ReplyDelete
 5. Sjajan film, a verujem i knjiga :) I nisi jedina koja prvo gleda korice :D hehe... :*

  http://www.dictionaryoffashion.blogspot.com/

  ReplyDelete
 6. gledala ali nisam čitala. budem sad kad kažeš da je dobra :)

  svrati ako imaš vremena :) http://liliemarlen.blogspot.com

  ReplyDelete
 7. O da! Zaista se trudim da ne biram knjige po koricama, ali nekada ne mogu da odolim. To su oni momenti kada sam pošla u knjižaru da kupim nešto za opuštanje i ako ne nađem poznate mi autore - odlučujem se za izbor po koricama. I ja bih odabrala onu ilustrovanu sa Paul-om. ;))

  * http://maliiv.blogspot.com

  ReplyDelete
 8. Celu euforiju i ushićenje podržavam 100%. Dobar ulov na sajmu želim! ;)

  ReplyDelete
 9. Zaista divan blog. Sviđa mi se. I da, feel free to follow me back. :)

  http://trysomethingoldandsomethingnew.blogspot.com/

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...