22.12.11

Lavazza Calendar turns 20!


Nova godinica je odmah tu iza ćoška! Raspisala sam se pre neki dan o tome šta bih volela da zateknem ispod jelke tik posle ponoći. A o onome što ću ja poklanjati ne smem - začudo, nekolicina bliskih mi ljudi čita ovo moje pisanije, pa ne bih da pokvarim iznenađenje. :)
U krugu najbližih i najdražih vam je i osoba čiji prefinjeni potrošački njuh reaguje samo na stylish hard to get stvarčice i etiketu limited edition, pa muku mučite sa osmišljavanjem adekvatnog novogodišnjeg poklona? Evo jednog predloga... Nije na prodaju što ga čini još poželjnijim. Distribuira se samo odabranima. Uvek je divan. A sada je i jubilaran. A-ha, Lavazza kalendar!
Lavazza kalendar puni 20 godina! Tinejdžerski period je prošao i Lavazza u najboljim godinama gazi napred.
Fotografije za prva dva kalendara (1993. i 1994.) radio je legendarni Helmut Newton. I već na samom startu počinje flert Lavazze i žene, senzualne i seksepilne. Newton je na fotografijama snimljenim u Parizu i Monte Karlu maestralno dočarao strast za kafom.

Potpuno neočekivano, Lavazza se 1995. okreće neafirmisanom imenu u svetu fotografije, Newtonovoj učenici, Ellen Von Unwerth. Ona nastavlja u istom maniru i radi predivan kalendar na temu zavodljivosti kafe, sa lepom Carlom Bruni u glavnoj ulozi.1996. godine Ferdinando Scianna nam svojim fotografijama približava topli Mediteran. Tipična Italija i Maria Grazia Cucinotta kao jedan od modela.1997. - The two souls of coffee. Slatkoća i toplota naspram snage i energije. I uz sve to žena, kao anđeo ili đavo. By Albert Watson.Marino Parisotto spaja operu i kafu, te njegov rad za kalendar za 1998. godinu nosi naziv "Elisir D'amore" u čast Donizettijeve opere.Fotografije u kalendaru za 1999. godinu radilo je 12 fotografa francuskog ogranka agencije Magnum Photos.2000. godina donosi kalendar na temu evropske porodice. Elliott Erwitt na fotografijama prikazuje coffee momente iz svakodnevnice običnih ljudi.Godine 2001. izlazi i poslednji kalendar koji sadrži crno-bele fotografije. Martine Franck i Richard Kalvar donose priče o životu i prijateljstvu.Od 2002. godine stižu nam oni prepoznatljivi, pomalo futuristički kalendari. Neobična scenografija i fantazija. Espresso and fun by David LaChapelle.Neke od najpoznatijih Lavazza fotografija nalaze se u kalendaru za 2003. godinu. Fotograf Jean-Baptiste Mondino predmete koji se svakodnevno koriste pri spravljanju ili ispijanju kafe prikazuje na vrlo glamurozan način koristeći ih kao modne dodatke.U kalendaru za 2004. godinu imamo fotografije sa vibeom '60-tih i '70-tih, a sve to u svemiru na nekom intergalaktičkom putovanju. By Thierry Le Goues.Espress Yourself, 2005. Fotograf: Erwin Olaf.Žene, putovanja i snove u kalendaru za 2006. godinu donosi nam (ponovo) Ellen Von Unwerth.
2007. godina je za Lavazzu godina superheroina! Aplauz za ženstvene, a jake junakinje kalendara koji je radio Eugenio Recuenco.Kalendar za 2008. godinu (by Finlay MacKay) je posvećen odlučnim i jakim ženama. Ženama koje se osećaju kao kraljice!2009. i moj omiljeni Lavazza kalendar. Neprevaziđena Annie Leibovitz nam na svojim fotografijama dočarava The Italian Espresso Experience. Zvuči primamljivo?Italijanska muzika za 2010. godinu! Fotograf Miles Aldridge i Bianca Balti kao jedan od modela.Falling in love. Pa još u Italiji! Strast i kafa? Ma, skroz se slažu! 2011. godina, by Mark Seliger.2012. godina i okrugla brojka za Lavazza kalendare. Tim povodom napravljeno je 12 autoportreta fotografa koji su učinili da Lavazza kalendar stekne i zadrži epitet umetničkog i prestižnog. Njihovi intimni, imaginarni momenti uz Lavazzu.

Neko za kafu?
Ljubac! M.

8 comments:

 1. eh.. a jos da vise domacih kafica ima pravu lavazza kaficu gde bi nam bio kraj... jako cenim dobro zrno :))

  ReplyDelete
 2. nisam fan plastike...crno beli period do 2000ite mi je mnogoooo bolji i efektniji!!!

  ReplyDelete
 3. Kakav post!<3
  I ja sam više za ove crno bijele!;)

  ReplyDelete
 4. O da, bez greške su im teme! Ipak B/W su sofisticirane pa ma kakva scenografija bila i ja svoj glas pridružujem njima.

  p.s. I ja mučim muku kada na blogu ne smem da pisnem o nekim iznenđenjima! :))))

  ReplyDelete
 5. Odličan post! Osvežila si mi jutro! :)

  ReplyDelete
 6. Izvrsan post! Predivno se prisjetit svih oih starih editorijala i snimanja! Kreativno i uvijek extravagantno! Kiss

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...