5.11.11

Culture Chanel


Putujete li u Kinu u narednih par nedelja? Ukoliko je (nekim slučajem) odgovor potvrdan - zavidim do nebesa! E sad, ako se još zadesite baš u Pekingu ne propustite da svratite u Kineski nacionalni muzej umetnosti (NAMOC) i pogledate super divnu Culture Chanel izložbu koja je otvorena danas. Imate fore do 13. decembra.
Ukoliko egzotična putovanja ipak, šmrc, ne spadaju u vašu svakodnevnicu, nema razloga da fascinantni Chanel svet ne istražite malo online.
Na Culture Chanel internet sajtu možete "prošetati" kroz: Origin, Abstraction, Invisibility, Liberty i Imaginary odeljke u kojima vas čekaju informacije, fotografije i video klipovi o bitnim momentima u nastanku i razvoju ove modne imperije.
Gabrielle Chanel je detinjstvo provela u sirotištu u mestu Aubazine u Francuskoj. Smatra se da je taj životni period umnogome uticao na njeno viđenje stila i večito poigravanje sa luksuzom i minimalizmom. U Origin odeljku možete videti kako je čuveno ukršteno "C" Gabrielle "pozajmila" sa prozora od bojenog stakla na katedrali u Aubazineu.


Takođe prelistajte štampani materijal koji je pratio lansiranje njene "Bijoux de Diamants" kolekcije luksuznog nakita (tekst je pisala sama Mademoiselle Chanel), a koja je bila inspirisana zvezdanim nebom Pariza. Divna je kao što zvuči...


Višnjicu na šlagu u ovom odeljku predstavlja snimak na kome je prikazana "Vitrail" haljina koju je kreirao genijalni Lagerfeld (Chanel Haute Couture F/W 2006 kolekcija), a za čiju izradu je bilo potrebno 1.500 sati veza! Pure perfection!U Abstraction odeljku govori se o čuvenim stepenicama u 31 rue Cambon u Parizu koje povezuju butik u prizemlju, Haute Couture salone na prvom i apartman Coco Chanel na drugom spratu. Na zidove je pričvršćeno mnoštvo uskih, vertikalnih ogledala koja stvaraju iluziju izdeljenog prostora (uticaj kubizma).Coco je oduvek bila fascinirana karminima. Govorila je da oči možda jesu ogledalo duše, ali da su usne te koje prevode jezik srca.


Abstraction deo nam priča i o nastanku čuvenog i voljenog nam Chanel 5 parfema. Prvi moderni parfem, koji sadrži preko 80 sastojaka, nazvan jednostavno brojem "5", upakovan u elegantnu bočicu, bio je sušta suprotnost parfemima iz tog perioda. Revolucionaran, kakva je i sama Coco bila.


Coco je oduvek puno pažnje poklanjala onome što je skriveno i što se ne vidi (Invisibility) te je posebnu pažnju, kao oličenju pravog luksuza, posvećivala naličju svojih kreacija. U svom životnom prostoru stvorila je čitav jedan tajni svet veza i značenja između predmeta raspoređenih u njemu.
Mademoiselle Chanel je rođena u znaku lava, pa je lav bio jedan od njenih simbola. Scenografiju na Haute Couture F/W 2010 reviji u Parizu predstavljao je 12 metara visok lav napravljen po uzoru na pozlaćenu figuricu koju je posedovala. Breathtaking, zar ne?


Coco je bila žena sa stavom. Slobodnog duha. U Liberty odeljku možete videti njen portret (u ovom postu onaj sa prve sličice) koji ju je predstavio upravo onakvom kakva je bila. Mešavina androgenog i ženstvenog. Stav i dok pozira sa sve rukama u džepovima.
Pogledajte i kako se pravi čuveni "Camelia Resille" broš, ali i portrete Coco ispred Chanel prodavnice u Deauvilleu 1913. godine.Coco nikada nije bila u Kini. Kao što možete pročitati u Imaginary odeljku, njena ljubav prema kineskoj tradiciji i kulturi vidljiva je kroz kineske antikvitete koje je kupovala i kombinovala sa svojim zapadnjačkim nameštajem.2009. godine Karl Lagerfeld u Šangaju predstavlja "Paris - Shangai" kolekciju inspirisanu kineskom civilizacijom.


Ipak, i pored svih ovih meni fascinantnih podataka, moram priznati da sam na kraju "pala" na Kid'space! Bojanka u kojoj možete bojiti Chanel cipele ili torbe? Igra memorije sa karticama na kojima je nacrtan Chanel 5 ili čuvena kamelija? Ma oduševila sam se skroz na skroz!
Vikend je idealan za neki dobar film. Coco avant Chanel? Oui, s'il vous plaît!
Ljubac! M.

12 comments:

 1. mfmmmfmfmfm grlkrlkrnleks
  ocuuu i jaaa :)))
  nije mi kina na listi za ovu godinu, ali boze moje evo predomislila sam se :D

  ReplyDelete
 2. Obozavam je!Bravo za post,stvarno odlican!:)

  ReplyDelete
 3. Odusevila sam se postom, odlicno:)

  ReplyDelete
 4. Naklon za post! Koncizno, jasno, informativno! Svaka čast!Uživala!:)

  ReplyDelete
 5. sjajna si! zaista!! jel se imamo na fb,ako ne obavezno me dodaj!! elena nikolaevna

  ReplyDelete
 6. sad cu skroz da istampam ovo poslednje i da bojim... pa reci koliko je dobro! :))))

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...