3.10.11

Vesele osamdesete - "Dinastija"


A mi mislili da su sapunice patentirani izum Meksikanaca ili Venecuelanaca! Boy we were wrong! Osamdesetih su Amerikom (a i širom sveta) žarile i palile serije koji su se bavile mogućim i nemogućim nedaćama bogatih i lepih (u fazonu "i bogati plaču"). 
Kako bi doskočili konkurentskoj TV mreži na kojoj se emitovala über popularna serija "Dalas", televizijska mreža ABC je angažovala već dokazanog kralja neverovatnih zapleta Spellinga da osmisli njihovu verziju "Koliko drame može da zadesi jednu porodicu naftnih magnata u 45 minuta". Tako nastaje "Dinastija", serija koja je postala obavezna razonoda i uz kaficu tema za razgovor gotovo svih jugoslovenskih domaćica, penzionera, i sl. Kako je serija emitovana u mom najranijem detinjstvu (ja sam ipak dete Spellingovih potonjih hitova - "Beverly Hillsa" i "Melrose Placea"), radnje se zasigurno ne sećam, ali mi je negde ostala urezana ona raskoš koja je toliko opčinila naš živalj tih osamdesetih.
Iako je na početku Spelling dosta prepisivao od producenata "Dalasa", uveo je i neke nove momente, te su se serije tokom emitovanja sve više razlikovale. U neke od najzanimljivijih (čitaj: najbizarnijih) momenata svakako bi se mogli ubrojati sledeći... Ubistva i samoubistva. Učestale girl fights dve glavne rivalke - Kristl i Aleksis (gledaoci su posebno obožavali ove scene). Izazvani pobačaji. Eksplozije i požari usled kojih dođe do teškog povređivanja nekog od likova, te totalne promene izgleda nakon plastične operacije (zgodan način da se zameni glumačka postava). Amnezije, neizostavno. Otmica deteta od strane, gle čuda, zlobne dadilje. Teroristički napad na venčanju u Moldaviji (?!)!
Elem, sviđalo se to nekome ili ne, "Dinastija" je zaista obeležila jednu epohu. Emitovala se od 1981. do 1989. godine, a lifestyle iz ove sapunice oponašan je širom sveta. Sa budžetom od milion dolara po epizodi, nije se štedelo ni na scenografiji, ni na kostimima (u seriji je korišćen pravi stilski nameštaj, glumci su nosili pravi nakit, jeli kavijar i pili šampanjac).
Posle toliko godina sa sigurnošću možemo da potvrdimo i da je "Dinastija" imala izuzetan uticaj na modu tog vremena. Iako totalno različite, karakterno, a samim tim i u odevanju, Kristl i Aleksis su bile žene od stila (i naramenica) i važile su za modne ikone. Žene osamdesetih su se odlučivale za stil nežne plavuše ili stil vatrene crnke. Mada mnoge njihove outfite danas možemo okarakterisati kao apsolutni kič, mora se priznati da bi dobar deo kostima Nolana Millera, uz manje modifikacije, bio nosiv i danas. Upečatljivi modni momenti su svakako duge, glamurozne haljine Kristl i krzna i šeširi omiljene TV zloće ikada, Aleksis. Koliko je ulagano u taj "modni" aspekt serije govori i podatak da je jedna haljina kreirana za Lindu Evans (Kristl) koštala čak 18 hiljada dolara!U cilju maksimiziranja profita i unovčavanja popularnosti serije, emitovanje "Dinastije" je pratila intenzivna marketinška kampanja i pojava proizvoda vezanih za ovu TV sapunicu. Na lansiranju modne linije "Dinastija" 1984. godine u Njujorku, ljudi su bukvalno razbijali izloge kako bi ušli i videli svoje idole. Protagonisti su bili toliko popularni da su dizajnirane čak i lutke (tipa Barbie) sa njihovim likovima! Na tržištu su se pojavili i parfemi Forever Krystle i Forever Carrington, i reklamu za iste apsolutno i neizbežno morate pogledati. He-he, eh te osamdesete!


Dok ne dođe i zvanična potvrda skorašnjih govorkanja o snimanju filma "Dinastija", nama ostaje da odlučimo kom ćemo klanu pripadati. Ili bar da se raspitamo kod naših dragih mama da li su one navijale za Kristl ili za Aleksis.

Ljubac! M.

5 comments:

 1. To je bila serija za 10! Svi smo je obožavali, divili se njenim glumcima,luksuznim vilama, odjeći, voljeli smo njene glumce. Hvala ti što si nas prisjetila na nju.

  Lijep pozdrav:)

  ReplyDelete
 2. kako smo je voleli!:)

  ReplyDelete
 3. Meni je ova stvar stvarno super!:) Danas više toga nema :/
  Super bi bio taj film!:)

  ReplyDelete
 4. o boze dinastimania :))
  moja baba je bila opcinjena :)))
  ja sam gledala beverli :)

  ReplyDelete
 5. haha, i ja sam je cak ponekad gledala kao mala, show!:)

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...