14.9.11

Visiting Versailles these days?


Više je uvek više. Bar su tako smatrali modni dizajneri 18. veka! Modu tog vremena odlikuje besraman luksuz, fanatični odnos prema odeći i lepom, samozaljubljenost (portreti bogatih dama se komotno mogu smatrati pretečama modnih editorijala, modnih blogova i sveprisutne pomame za poziranjem), ali i mazohizam, jer su se žene jedva kretale i disale pod sky-high perikama, volanima, šlepovima, mašnama i korsetima. Čini se ipak da se stvari nisu preterano promenile! Samo su današnje "sprave za mučenje" uske farmerke i štikle od bar 15-tak centimetara.
Poznato je da je modnim kreatorima današnjice upravo ta epoha velika inspiracija jer se svodi na devizu "Pusti mašti na volju!". Ali i ceo taj ekstravagantni lifestyle ima jako puno poklonika. Nije li, uostalom, Marie Antoinette, nekada simbol lakomislenosti i gluposti, postala uzor, inspiracija i ikona stila (blame it on Sofia Coppola)?
Da se manemo za i protiv, like i dislike polemisanja, činjenica je da se moda tog perioda i dalje u tragovima provlači kroz neke nove kolekcije i predmete naše fashion čežnje (pisala sam nešto o fanatičnom odnosu?:). 


A mesto gde se sreću nekad i sad je ni manje ni više nego - Versaj! Ako ste od onih srećnika koji će ove lepe dane iskoristiti za šetnju po Parizu (sigh, ali onaj duboki), obavezno svratite i do Versaja. U prostorijama Grand Trianona do 9. oktobra ćete biti u mogućnosti da pogledate izložbu "Le XVIII au Goût du Jour" čija je tema upravo uticaj 18. veka na modu današnjice. Pedeset modela savremenih modnih dizajnera (Vivienne Westwood, Karl Lagerfeld pour Chanel, Dior, Jean Paul Gaultier, Christian Lacroix, Olivier Theyskens pour Rochas, Martin Margiela, Azzedine Alaïa, Alexander McQueen pour Givenchy, Yohji Yamamoto, Thierry Mugler) se savršeno uklopilo u ambijent kitnjaste rezidencije i gotovo da se ne mogu razlikovati od kostima iz tog perioda. 

 


 


Otvaranju izložbe, koje je predstavljalo svojevrsno finale Haute Couture nedelje mode u Parizu, je prisustvovalo više od 500 gostiju (zamislite Vivienne, Gaultiera, Louboutina, Giambattistu Vallija i Ditu Von Teese na jednom mestu!). Izložbu kojoj prethodi takvo otvaranje nemoguće je propustiti! Pravac Pariz!Ljubac! M.

3 comments:

  1. VOLIM,ALI NIJE ZA NOSENJE,NE ZNAM KAKO SU TO IZVODILE,IMALA SAM FOTKANJE ZA JEDNU KOSTIMOGRAFKINJU,JEDVA SAM IZDRZALA SAT VREMENA U NEKOJ VARIJANTI TE HALJINE,PRETESKA JE I NEMOGUCE JE SEDETI

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...