7.5.11

Oh là là, macaroon!


Kada bi postojala titula "The most fashionable cookie in the world", tu titulu bi svakako poneo - macaroon! Ukoliko ste ikada bacili pogled na najpoznatije svetske modne blogove, znate i zašto! Blogerke pišu o njemu, svoje outfite ukslađuju sa bojama macaroona i fotografišu se jedući ih na nekom très chic mestu.


Macaroon je slatkiš koji nam dolazi iz Francuske. Spolja je hrskav, a iznutra je punjen mekanim, sočnim filom. Već vam ide voda na usta? Ima ga u najrazličitijim ukusima, a najinventivnije možete pronaći kod Pierre Hermea u Parizu (francuski Vogue ga je prozvao "Pikasom peciva"), pa tako možete probati njegove čuvene macaroone sa ukusom Vasabija i grejpfruta, smokve ili šipka.


Poznati su i oni koje možete probati u Fauchon poslastičarnici u Parizu, ali i širom sveta.


Ipak najpoznatiji macaroon  na svetu je onaj koji dolazi iz poslastičarnice Laduree. Legenda kaže da je Pierre Desfontaines, rođak osnivača Ladureea, upravo tvorac prvog francuskog macaroona. Red turista ispred Laduree poslastičarnice u Parizu je redovna pojava. 



Ja biram Chocolat Griotte (čokolada sa višnjom)! A vi?


I kada vam na kraju kolačiće zapakuju u ovakve kutije, ne preostaje vam ništa drugo nego da sednete negde pored Sene, i apsolutno UŽIVATE u njima!









Kolika je veza između macaroona i mode, govori i podatak da je čuveni Christian Louboutin dizajnirao nekoliko različitih Laduree poklon-kutija za macaroon kolačiće. Pa, ako se neko pita šta da mi donese iz Pariza...

Kažu da je jako teško napraviti pravi francuski macaroon. Ali za entuzijaste, evo jednog od recepata na koje sam naišla...

Za 10 većih ili 50-tak sitnih kolača, potrebni su sledeći sastojci:
275 grama šećera u prahu
140 grama sitno samlevenih badema
4 belanca
25 grama kakaa u prahu
325 grama čokolade za kuvanje
300 grama slatke pavlake
75 grama neslanog putera


Najpre sipajte bademe, šećer i kakao u jednu činiju i mešajte dok ne dobijete ujednačenu masu. Potom dodajte belanca. Belanca mutite drvenom kašikom i sjedinite ih sa prethodno pripremljenom smesom. Veličinu kolača možete odrediti sami, preporučuje se korišćenje šprica  sa propustom od 1cm. Smesu nemojte direktno nanositi na pleh, već na pak papir koji ste prethodno položili na pleh. Rernu zagrejte na 180 stepeni i kolač pecite oko 12 minuta držeći vrata rerne odškrinuta. Pošto iznesete pleh, kolače ćete od papira odvojiti tako što ćete između pleha i papira sipati nešto hladne vode.
Krem se priprema tako što sitno izlomljenu čokoladu za kuvanje i puter istopite na 60 stepeni i dodate slatku pavlaku (sa 30 do 40 odsto masti). Ostavite da se krem najpre ohladi, a onda ga nanesite na kolač (3 do 4mm debljine). Spojite ga poput sendviča sa drugim kolačem. Kada ih sve pripremite smestite ih u frižider. Ukusniji su ako jedan dan odstoje. 

Zaključak: možda u međuvremenu možete da probate sami da napravite macaroon, ali ako se ovih dana nađete u Parizu, ni slučajno nemojte zaobići Laduree!

Ljubac! M.

1 comment:

  1. Skoro sam ih probala na Mikser Design Food sajmu, pravila ih je Melani (Melani's Cupcakes). Moram priznati da sam bila oduševljena, jer inače ne volim kolače i imala sam utisak da su sigurno preslatki. Kad ono, preslatki jesu spolja, a iznutra tako meki i mmmmm, fini! :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...