20.5.11

Movie Costume Design: "Water for Elephants"


Volim filmove čija se radnja odvija u nekom drugom vremenu i nekom drugom svetu, meni nepoznatom. A kada scenografi i kostimografi odrade fenomenalan posao, užitak je kompletan. Vremenska mašina me samo baci u... Na primer, u 30-te! U filmu "Voda za slonove", očaraće vas atmosfera života u jednom cirkusu početkom četvrte decenije prošlog veka - nomadski život, cirkuski šatori, akrobate i njihove neverovatne tačke i kostimi.
Zahvaljujući ovom filmu, ponovo se priča i piše o još jednoj zvezdi - Jacqueline West. Ali, ne glumačkoj, neeee... Žena je kostimograf. I to kakav! Bez greške je "obukla" čitavu ekipu, i mada su nam i Robert Pattinson (kao Jacob) i Christoph Waltz (kao August) bili izuzetno zgodni i dobro stilizovani, priliku da zablista u njenim kreacijama ipak je dobila Reese Witherspoon (kao Marlena). Marlena je bila prelepa dok je izvodila svoje tačke sa konjima i slonicom (koja je, btw, divna - ako ste gledali film, znate da pišem o Rosie), dok je zavodila mladog Jacoba ili bežala od Augusta. Ukoliko niste pogledali film, a planirate, najbolje je da preskočite ostatak teksta, kako ne biste bili uskraćeni za osećaj iščekivanja zapleta i raspleta filma!
Posebno se izdvajaju 3 Reesina kostima: bela, crvena i crna večernja haljina. Jacqueline West je u njihovim bojama i redosledu pojavljivanja sakrila neka značenja i simboliku. Naime, Marlena se prvo pojavljuje u prelepoj beloj haljini - u tom momentu ona se još uvek nada u svoju budućnost sa Augustom, iako im je brak ispunjen nasiljem i posesivnošću. Crvena haljina je simbol ljubavi koja se rađa između Marlene i Jacoba (već ste videli onaj poljubac u mraku uličice, dok beže od racije...). U crnoj haljini beži sa Jacobom, ali i trpi Augustove udarce, kada je pronađe. 
Slede fotografije na kojima Reese nosi ove preeelepe kostime, ali i fotografije glumice, koje su rađene za majski Vogue US, a koje su inspirisane ovim filmom (obučena je u Narciso Rodriguez, Dior, Dolce & Gabbana... haljine). Doesn't she look lovely?Ljubac! M.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...