10.5.11

ELLE Fashion Film Festival

I Elle i Fashion i Film i Festival! A sve u jednoj manifestaciji! Must not miss!
Ukoliko obožavate Audrey (a ko je ne obožava!?), ili vas intrigira život nikada prevaziđene Coco Chanel, od 20. do 22. maja pravac Muzej Jugoslovenske kinoteke u Beogradu. Osim filmova koji govore o životima dizajnera i modela, na ELLE FFF-u ćete moći da pogledate i filmove koji su bili velika modna inspiracija u vremenu kada su se prikazivali. Napomena: ulaz je besplatan uz primerak omiljenog nam časopisa!


Program festivala (podeljen u 3 kategorije):
1. FASHION ICONS - u okviru ove kategorije će biti prikazani filmovi sa glumcima i glumicama koji su dobili status modnih ikona za sva vremena.

- Smešno lice (Funny Face) - 1957.
Fred Astaire igra modnog fotografa Dicka Averya od koga šefica Maggie Prescott traži da pronađe novo, sveže lice. Vrlo brzo, Dick otkriva Džo (Audrey Hepburn), vodi je sa sobom u Pariz i transformiše u jednog od najtraženjih svetskih modela. Vremenom, on se zaljubljuje u Džo… 


- Crtačica modela (Designing Woman) - 1957.
Mike Hagen (Gregory Peck) i Marilla Brown (Lauren Bacall) se posle kratke i burne romanse odlučuju za brak. Međutim, po povratku u Njujork, shvataju da nemaju mnogo toga zajedničkog. Ona je modni dizajner i svoje vreme provodi sa glumcima, umetnicima... On je sportski novinar koji voli boks mečeve i konjske trke. Mike i Marilla se očigledno vole i trude se da budu tolerantni i puni razumevanja. Ali, problem nastaje kada mafijaš, koga je Mike optužio da namešta sportske događaje, počinje sa pretnjama...


- Ljubav i moda - 1960.
Dva konkurentska preduzeća, Jugošik i Jugofešn, koja se bave proizvodnjom odeće, pripremaju svoje revije. Počinje grozničava priprema da bi se pobedila konkurencija. Iznenada, direktor Jugošika, odlučuje da pomeri reviju i održi je dan pre konkuretske, što je 2 nedelje pre predviđenog termina. On odlazi u Rim da bi pronašao modele ali nastaje kriza jer glavni dizajner nema inspiraciju! U međuvremenu, lokalni aero-klub želi da sakupi novac za grupno letovanje i odlučuje da napravi veliku žurku kako bi sakupio novac... Direktor je izgubljen negde u Rimu, nema modela, a glavni dizajner završava na partiju... Ljubav i moda... Beba Lončar, Dušan Bulajić, Miodrag Petrović Čkalja, Mija Aleksić...


2. FASHION INSPIRATION - filmovi inspirisani modom i filmovi koji su bili inspiracija modnim dizajnerima.

- Peti element (The Fifth Element) - 1997.
Svakih 5000 godina, kad se tri planete nađu u eklipsi, pojavljuje se ultimativno zlo koje želi da pretvori svetlo u mrak i život u smrt. U koloritnoj budućosti, jedan taksista (Bruce Willis) sasvim slučajno postaje centralna figura u potrazi za legendarnim kosmičkim oružjem koje će zaustaviti zlo i opakog Zorga (Gary Oldman). Milla Jovovich kao Leeloo u legendarnom kostimu Jean-Paul Gaultiera!


- Visoke potpetice (Tacones Lejanos) - 1991.
Majka, koja se vraća nakon 15 godina odsustva, shvata da je njena ćerka udata za jednog od njenih bivših ljubavnika. Njih dve pokušavaju da ponovo uspostave poremećene odnose i prevaziđu činjenicu da ih spaja i ljubav prema istom muškacu. Pedro Almodovar's classic.

 
3. FASHION WORLD - filmovi direktno posvećeni nastajanju modnih trendova, modelima, dizajnerima, fotografima, kreatorima, svetu modnih revija, glamura i stila.

- Coco pre Šanel (Coco avant Chanel) - 2009.
Ovo je filmska priča o Gabrijel – Koko Šanel (Audrey Tautou) koja nas vodi od njenog teškog detinjstva provedenog u sirotištu, preko mladosti i pokušaja da bude kabaretska pevačica do ljubavnih veza s uticajnim muškarcima koji su joj pomogli da uđe u svet modne industrije i postane legendarna kreatorka.


- Visoka moda (Pret-a-Porter) - 1994.
Počinje nedelja mode u Parizu… Oko tog događaja tradicionalno se okuplja veliki broj ljudi: dizajneri, novinari, fotografi, modeli, urednici najpoznatijih svetskih mazagina… Glamur, stil, stav i novac... Mnoštvo nepovezanih priča vrti se oko tog jedinstvenog događaja… Pored glumačkih zvezda (Sophia Loren, Julia Roberts, Marcello Mastroianni, Kim Basinger...), u kameo ulogama se pojavljuju brojni dizajneri, modeli i zvezde iz šou biznisa.


Ja sam datume u svojoj agendi već rezervisala. A vi?


Ljubac! M.

2 comments:

  1. bas za moj rodjendan, ali videcu da svratim
    imam bar 3 primerka Elle_a :)

    ReplyDelete
  2. S obzirom da je Blog box u Elle-u posvecen tvom divnom blogu, nije ni cudo! :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...