30.4.11

Diana vs. Kate

Mada me je sva ta euforija oko kraljevskog venčanja izuzetno nervirala (sa sve onim kičastim suvenirima sa fotografijama budućih mladenaca), moram priznati da sam juče i ja poklekla i malo-malo na livestream-u pratila šta se dešava. Ipak, ne postaje neko princeza svaki dan!
I dok ceo svet još uvek bruji o venčanju godine / decenije / veka (zaokružiti prema sopstvenom nahođenju), diveći se lepoti buduće kraljice, glamuroznim outfitima celebrity dama (samo ću reći: Victoria, you did it again!), mi ćemo se malo podsetiti dame koja je mnogo pre Kejt izazivala divljenje i histeriju kod Britanaca - obožavane Lady Di.

Švrljkajući po netu u potrazi za informacijama o njoj, zavrtelo mi se u glavi od silnih dvorskih intriga, preljuba, teorija zavere, itd., itd. Pa posle recite kako je lako biti princeza! Ukratko, Čarls i Dajana su se verili nakon što su se videli samo 13 puta! I neeee... nije to bilo zbog ogromne, fatalne ljubavi! A zbog čega jeste... to su verovatno znali samo njih dvoje. On je možda zbog razočarenja u ljubav sa (kasnije ispostaviće se njegovom životnom ljubavi) Kamilom utehu našao u 13 godina mlađoj Dajani, a nju su verovatno pre privukli sjaj i raskoš kraljevskog života, nego Čarls. Da se ne lažemo! No, ushićenje zbog bajkovitog venčanja nije dugo trajalo, i tu sad počinje zaplet. Preljube na sve strane - Čarls obnavlja romansu sa Kamilom, a Dajana... hmmm, recimo samo da je broj neutvrđen (u priči su i potvđeni i nepotvrđeni ljubavnici: telohranitelj, ragbista, prodavac automobila...). Navodna mržnja svekrve (ko bi rekao da je baka Elizabeta takva iron lady?). Dajanina depresija i pokušaj samoubistva. Dajanina bulimija. I konačno njena smrt sa tadašnjim ljubavnikom Dodijem al Fajedom u jednom pariskom tunelu usled saobraćajne nesreće koju su doživeli bežeći od paparaca. Razne teorije o navodnoj Dajaninoj likvidaciji od strane kraljevske porodice i dalje postoje. 
Ipak, ono što je ljudima najviše ostalo u sećanju na najvoljeniju britansku princezu ikada (Kate, beat that!) jeste njena neverovatna harizma, celebrity status koji je uživala, nesebičan humanitarni rad i jedinstven stil o kome se i danas priča i piše.
Ovde su samo neki od meni omiljenih Dajaninih outfita.

Elegantna u večernjim...
 
...ali i dnevnim varijantama.

  
E sad, bilo je tu dosta i šljaštećih materijala, čipke, satena, pa sve to još u jarkim bojama, ali ne zaboravimo da se radi o veselim osamdesetim!


Color blocking long before Miuccia & the company!


Always lovely!


Osnove elegancije: crna, bela, crvena.


Godinama posle njene smrti, haljine koje je nosila su se prodavale na aukcijama po basnoslovnim ciframa (neke su prodate i za više od 200.000$!)Uvek u centru pažnje...Celebrity su je prosto obožavali - Elton Džon, Majkl Džekson... (na slici je čuveni ples sa, u to vreme, frajerom No.1 - Džon Travoltom)  


Sa druge strane, Kejt je izazvala simpatije Britanaca zbog svojih manira, obrazovanja i skromnosti (izgleda da im je izuzetno važno što u ovim godinama recesije Kejt uglavnom bira odeću iz Topshop-a, a ne u dizajnerskim radnjama). Kako već Britanci u svemu preteruju kada je u pitanju kraljevska porodica, tako je i Kejt dobila status modne ikone i sve što ona obuče, u rekordnom roku se rasprodaje. 
Kejt, za razliku od Dajane koja se nije plašila da eksperimentiše sa bojama, uglavnom bira odeću u mirnijim tonovima, krojevima i dezenima koji je čine starijom nego što jeste, sa uvek istom nazovi frizurom i sve ukupno (osim kada su u pitanju retki izuzeci) je vrlo dosadno! OK, mi kao i ona obožavamo Topshop, ali Kejt... Really???


 Retki izuzeci koje sam pomenula

Kada su pitanju venčanice, tu je situacija drastično drugačija. Verujem da je Dajanina venčanica početkom osamdesetih bila san snova, ali što je mnogo (čipke, svile, volana, pufova, šlepova), mnogo je! Sorry Elizabeth and David Emanuel, but the Fashion Oscar goes to Sarah Burton and Alexander McQueen! Venčanica koja je, čini mi se, rađena po uzoru na neprevaziđenu venčanicu Grejs Keli, divno je pristajala slatkoj Kejt, romantičnom trenutku i državnoj svečanosti. Kao što već rekoh, poklekla sam pod euforijom!

Od Kejt verovatno možemo očekivati još pozitivnih iznenađenja u budućnosti - godine i godine javnih pojavljivanja i modnog dokazivanja su pred njom.
Ipak, moj glas ide to The One and Only Lady Di.


Ljubac! M.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...